onsdag 31 oktober 2012

101 själar - Del 5 - Äventyr och nya vyer


  Förhållandet i den trånga lägenheten började ta ut sin rätt på barnen. En dag blev nästan hela vardagsrummet och köket översvämmade på grund av att det var något fel med avloppen i byggnaden. Damien tyckte dock att det var roligt att leka i vattnet men Lyssa varnade om att han kunde bli sjuk.
 Brittany var redo att ta an tonårslivet med en ny look. Hon hade ett litet synfel så hon var tvungen att ha glasögon.
 Tvillingarna Damien och Caryn var ovanligt petiga när det kom till vad de åt. De vägrade äta det mesta men när Damien testade en slags saft kunde han inte dricka något annat. Det samma visade sig hända med Caryn. Lyssa var orolig över att de inte ville äta mycket under middagarna, men de hävdade att de inte var hungriga. De ville bara ha den röda saften, och så var allt bra sedan.
 Eftersom det inte fanns någon anledning för Ethan att fortsätta vara i bebisstadiet bestämde sig Lyssa för att ta fram en ny födelsedagstårta.
 Tårtans mystiska kraft omfamnade Ethan lätt och tranformerade pojken till ett nytt åldersstadium.
 "Det var en fin tavla du hade målat, Brittany", sa Lyssa omtänksamt vid frukostbordet efter att hon sett att hennes dotter ärvt intresset för måleri.
 Lyssa kände ett behov att gå ut och ha kul. Det började nästan bli en vana. Hon gick till den fina baren där bara kändisar får komma in för att kanske ha lyckan att ta sig in trots sin okändhet.
 Lyssa stod länge och vakade över dörrvakten när hon kom ut ur hissen. Vakten gav några blickar som sa vad tror du att du gör här men Lyssa ignorerade dem. Det plingade till bakom den upproriska mamman och en kvinna kom ut ur hissen. Hon var tydligen en dörrvakt som skulle byta av med hon som stod som vakt. Medan de samtalade smög Lyssa fram till de röda sidenbanden som avskilde den vanliga, tråkiga världen med den glamorösa och festliga. Hon knipsade tyst av spännet och tassade in.
 Lyssa kände att det pirrade starkt i kroppen när hon smög in i den vackra världen som annars var otillgänglig för alla utomstående.
 Det var inte så speciellt när allt kom omkring. En kvinna som Lyssa tyckte sig känna igen satt vid den piffiga baren, men hon kunde inte tro att hon hade sett henne i något större projekt än en reklamfilm.
 När allt gick alldeles för bra kom dörrvakten till baren för att byta några ord med bartändern. Lyssa tittade oskyldigt bort för att vakten inte skulle bry sig om henne men hon tittade ändå mot hennes håll.
          "Har jag sett dig förut..?", frågar vakten tveksamt. Lyssa tänker att hon måste mena när de stod utanför baren.
          "Nej, självklart inte", sa Lyssa för att försöka att inte avslöja det faktum att hon smög förbi den här dörrvakten. Kvinnan gav Lyssa en nästan arg blick. Lyssa harklade sig. "Jag menar..!", ändrar hon sig. "Självklart! Jag är ju dotter till mångmiljonären... Andersson! Ja, jag är jätterik och känd! Jag äger fem privata öar och nio herrgårdar", mytade Lyssa istället och gav en blick värdig en riktig diva. Vakten stirrade ondsint och trodde inte ett ord.
 Så en minut senare stod Lyssa utanför bygganden med skuld men också minnet av ett liten äventyr på hjärtat.
Hemma i lähenheten rullade livet på och de äldre barnen tog snällt hand om de yngre.
 Den morgonen fick Damien en uppenbarelse. Brittany hade berättat mycket om böckerna hon läste, om monster och hjältar, alver och troll. Och en varelse som fastnat på pojkens hjärna sedan systern började läsa några böcker om dem; vampyrer.
 Enligt sagorna skulle vampyrer vara bleka, vara uppe på natten, dricka blod och bli brända av solen.
 Damien väntade på balkongen medan morgonsolen kastade sina första strålar över staden som just börjat vaknat ur sin slummer, väntade på att en stråle skulle nå hans gråbleka hud.
"Kom tillbaka hit din busunge!", ropade Lyssa. Ethan var redan som liten busig och ville inte lyda sin mor. Så fort han lärt sig gå begav han sig iväg på äventyr i den stora världen som omringade honom av nyfikenhet.
 "Vänta på mig..."
 Eftersom Brittany nyss hade börjat gymnasiet kunde hon vara med Adrian när han gjorde läxor.

 Lyssa gick sedan till en sylta, det var egentligen där hon hade det trevligast had hon upptäckt, och träffade en stilig man i en vit rock.
 Lyssa undrade varför han bar rocken.
"Jag är doktor på sjukhuset. Jag har just kommit från ett skift och tänkte ta det lugnt här innan jag måste hem för att vila innan jag går tillbaka imorgon och räddar fler liv.", skröt mannen en aning.
 Sedan började Lyssas tankar bli dimmiga och kunde inte riktigt kontrollera dem.
 Det var minst sagt något väldigt underligt med de konstiga situationerna då hon brukade få minnesluckor och sluta illamående på morgnarna. Hon ville verkligen veta varför detta skedde och blev gravid varje gång.
 Men Lyssa var snabbt i andra tankar när den lilla rackaren Ethan skulle växa upp.
 Alla fyra storsyskon hejade glatt på.
 Hans flint försvann med småbarnsåren och han visade sig ha Lyssas knallblåa hår.
 När familjen, åtminstone så många av dem som fick plats vid köksbordet, kalasade över tårta upplyste Lyssa sina barn en hemlighet. Hon hade lyckats få tag på ett litet hus vid utkanten av staden. Brittany satte nästan i halsen av nyheten.
"Mamma, du är min bästa vän!" utbrast Caryn av extas.
 Ingen tid gick till spillo och de gav sig snart av till det nya huset.
 Villan var delikat och mordern, något liten för en familj på sex och möjligen snart fler, men det var perfekt för den här familjen och alla älskade det.
 Vardagsrummet och köket fylldes snabbt av möbler i roliga mönster.
 Lyssa var tvungen att behålla barnens gamla saker av nostalgiska skäl, och hon hade en liten aning att hon skulle få ett till barn så huset innehöll en jättefin barnkammare.
 På övervåningen hittade man Lyssas rum.
 Och där fanns även ett eget badrum till den flitiga modern.
 På nedervåningen fanns ett till badrum som Lyssa invigde genom att kasta upp en tårtbit.
 Barnen fick ett rum att dela på. Ett rum för fem barn är kanske lite men dessa var nöjda, det var tusen gånger bättre än det rum de sov i tidigare som var deras sovrum, deras mammas sovrum, vardagsrum och kök i ett.
 Alla barnen sussade snart sött i deras nya rum.
 Lyssa var till slut säker på att hon var gravid igen. Ännu ett barn? Vad hade hon att vänta sig den här gången?
 Adrien letade upp Lyssa i köken den morgonen och såg nedstämd ut.
"Mamma..?" sa han nervöst. Lyssa vände sig mot sin son och undrade varför han verkade så sorgsen. "Jo, jag har funderat", började han blygt. "Jag tar ju examen snart, och jag skulle vela skaffa ett jobb och så, börja mitt eget liv."
 Lyssa tittade honom förstående i ögonen.
"Jag vill bara säga att jag lär flytta ut så småningom. Kanske tillsammans med Elspeth."
 "Jag förstår. Jag tycker att det är trist att du lämnar oss men det är bra att du vill bli självständig.", muntrade Lyssa upp Adran. Han kände sig mycket bättre till mods nu.
 Lyssa hittade Adrian och Elspeths fotografi som togs på skolbalen och satte upp den på väggen. Adrian hade en anna åsikt men lät Lyssa få som hon ville med tanke på att han ändå skulle lämna huset snart.
Det blev sedan ett kalas hos Vixen och Elspeth kom över.
"Haha, vad stor din morsa har blivit!" skrattade flickvännen i förväntan av barnets ankomst. Visst var det lite grovt att kalla Adrians mamma tjock men det var kanske just den fräckheten hos henne som han tyckte om.
Den äldsta tvillingen var först i tur att blåsa ut sina ljus.
 Caryn förvandlades till en vacker tonåring genom en enkel piruett.
 Tvilling nummer två tar vara på sin tur.
 Caryn blev väldigt intresserad av 50-talsstilen efter att ha tittat i några tidningar och målade glatt läpparna röda och införskaffade sig en söt prickig klänning.
 Även Adrian skulle ta sin del av åldrandet.
 Hans småsyskon som han snällt tagit hand om hela livet hurrar och grattar.
 Med den välkända pirriga känslan i kroppen nådde Adrian vuxenlivet som först bland barnen.
 En person till hade sin födelsedag den dagen och ville inte glömmas bort.
 När morgonens timmar var anlända kom även en liten flicka till världen som fick heta Faith.
 Men det var inte över än. Lyssa kände att en till glittrig piruett var på väg och ännu en flicka såg dagens ljus för första gången. Hon döptes till Georgia.
 Nu trodde väl Lyssa att det skulle vara över men fann sig själv i ett tredje moln av glitter. Det blev trillingar. Den tredje blev en pojke som fick namnet Holden.
 Med tre fler munnar att mata och viljor att ta hänsyn till blev hushållet bara lyckligare. Varje barn skulle dra deras strå till stacken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar